Istanbul

mix van oost en west

Topkapi paleis
Topkapi paleis

Istanbul is niet een stad die je tijdens een stedentrip even "doet" . Het is een stad die je moet beleven, proeven en ruiken en voelen. Istanbul is de enige hoofdstad in de wereld dat op 2 continenten ligt. Het ene deel ligt in Europa en het andere in Azië. De Bosporus loopt midden door de stad, 2 bruggen over de Bosporus verbinden Europa en Azië met elkaar. In het noorden mondt deze uit in de Zwarte Zee en in het zuiden de zee van Marmara.

In Instanbul vind je honderden moskeeën, waarvan de Süleymaniye-moskee de Sultan Ahmetmoskee en de Sokollu Pasamoskee de meest bekende zijn, resten van de stadsmuren van Constantinopel, De Basilica Cisterne, een ondergrondse wateropslagplaats uit de 6e eeuw en natuurlijk het Topkapi paleis/museum.

Istanbul ontdekken

 1. Vergelijk de prijzen van hotelkamers en ontdek in welke periode je voordelig uit bent
 2. Goedkope vliegtickets voor rechtstreekse vluchten van en naar Istanbul
 3. Compleet verzorgde stedentrips betaalbaar en in goede hotels

Naast alle culturele en historische bezienswaardigheden is Instanbul kun je tijdens je stedentrip de niet om de kruiden Bazaar heen, deze vind je bij de Galatabrug. De Grote Bazaar van Istanbul is één van 's werelds grootste overdekte winkelcentra hier kun je uren rondslenteren en genieten van alles wat Turkije te bieden heeft. Istiklal Caddesi (Turks voor Onafhankelijkheidsstraat) is een van de bekendste straten in Istanbul. Dit is hét winkel- en uitgaanscentrum van de stad. De Prinseneilanden zijn negen autoloze eilanden die in de Zee van Marmara liggen, vier van de eilanden kunnen per boot bezocht worden, er zijn traditionele houten Turkse huizen te bezichtigen.

Grote Bazaar
De Grote Bazaar van Istanbul mag je echt niet overslaan

Ga shoppen in de buurt van het Taksimplein of de winkelstraat Istiklal Caddesi, waar je allemaal bekende winkelketens en trendy shops vindt. Of scoor een typisch Turks souvenir in de Grote Bazaar.

Het maakt niet uit of je nu zin hebt in een snelle hap of een uitgebreide maaltijd, in Istanbul vind je het allemaal. Je vindt hier namelijk duizenden eetgelegenheden in tal van prijsklassen. Geniet hier van een uitgebreid diner in een luxe restaurant of bestel een lekker traditioneel gerecht in een lokanta. Neem vooral ook eens de tijd om een typisch kopje Turkse thee te drinken.

Istanbul leeft dag en nacht, het nachtleven is hier werkelijk geweldig. Niet alleen in het weekend, maar ook door de weeks kun je hier terecht om lekker te dansen of wat te drinken. De bekende clubs vind je vooral in de wijk Ortaköy. Je kunt ook wat drinken in een van de cafeetjes aan de Istiklal Caddesi.

Voor het eerst naar Istanbul?

Vaak gaan mensen vier of vijf dagen waardoor er keuzes gemaakt moeten worden in wat je kunt zien. Wij raden je aan om niet alle de toeristische hoogtepunten te bezoeken maar ook sfeer te proeven. Kijk thuis alvast op een kaart hoe de stad in elkaar zit en maak een lijstje welke bezienswaardigheden je zeker niet wilt missen, en probeer ze te combineren zodat je niet van hot naar her loopt. Het scheelt veel tijd wanneer je niet in een wachtrij hoeft te staan als je wat wilt bekijken, je kunt veel tijd en geld besparen met de Istanbul sightseeing pass die toegang geeft tot de belangrijkste activiteiten, rondritten en musea.

stedenreis Istanbul

Heb je plannen om naar Istanbul te gaan dan is het handig om je een beetje voor te bereiden, er zijn leuke reisgidsen voor Istanbul met handige tips, leuke adressen, hotspots en meer.

Istanbul kent een groot aantal hotels die zeer betaalbaar zijn. Vergelijk hier de prijzen van hotels om een goedkope hotelkamer te scoren.

De prijzen voor een stedentrip vallen erg mee, regelmatig zijn er mooie aanbiedingen.

Ortakoy moskee
Ortakoy moskee aan de Bosporus

Istanbul sightseeing pass

De Istanbul sightseeing pass geeft toegang tot verschillende bezienswaardigheden en is drie of zeven dagen geldig. Je hoeft je niet te haasten en kunt in een rustig tempo alles te bekijken, bijkomend voordeel is dat je nergens in de rij hoeft te staan.

De Istanbul sightseeing pass laat je o.a. kennis maken met:

 1. Tickets voor Bosphorus diner cruise en boottocht
 2. Skip-the-line toegang tot het Topkapi Paleis en de Hagia Sophia
 3. 24 uur hop-on hop-off bus ticket
 4. Turks bad entree
 5. Wervelende derwisj avondshow
 6. Bosphorus menu in het Hard Rock Cafe
 7. Nog veel meer

Weer in Istanbul

Het klimaat van Istanbul heeft een mediterraan karakter met invloeden van de Zwarte Zee. Het betekent dat het in de zomer warm kan zijn met temperaturen van rond de 27 graden, al met al is het er het hele jaar door aangenaam. De winters zijn nooit echt koud, de temperaturen blijven meestal boven het vriespunt. Extreme koud komt er trouwens bijna nooit voor. Het koudst is het in de maanden december, januari, februari en maart met een gemiddelde temperatuur van rond de 10 graden.


De stad ligt voor een deel in Europa en voor een deel in Azië en is een mix van oost en west verbonden door de twee bruggen over de Bosporus.

Bezienswaardigheden om niet te missen

Als je een stedentrip naar Istanbul maakt dan zijn er een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen

 1. Hagia Sofia - Het indrukwekkende gebouw is een bekende toeristische trekpleister. Tot 1453 was dit gebouw een christelijk-orthodoxe kerk, daarna werd de kerk verbouwd tot een moskee. In 1934 werd het een openbaar gebouw en een museum.
 2. Blauwe Moskee - Tegenover de Hagia Sofia ligt de Blauwe Moskee met zes minaretten en een aantal grote koepels. De binnenkant is prachtig versierd met duizenden blauwe, groene en roodbruine tegels. De moskee werd in de zestiende eeuw in opdracht van Sultan Ahmed I gebouwd.
 3. Topkapi paleis - Dit prachtige paleis was ruim vierhonderd jaar lang het onderkomen van rijke Osmaanse sultans. Als je dit gebouw bezoekt, krijg je een goede indruk van het leven van deze rijke sultans. Vanaf het paleis kun je genieten van een prachtig uitzicht over de Bosporus.
 4. Hippodrome en het Basilica Cisterne - Van het Romeinse stadion is niet veel meer over dan twee zuilen, maar het ondergrondse drinkwaterreservoir is een bezienswaardigheid op zich. Dit reservoir staat ook wel bekend als het Verzonken Paleis en werd aangelegd in opdracht van keizer Justinianus. Het reservoir telt 336 Ionische en Dorische zuilen.

Voorkom teleurstellingen en bestel thuis alvast de toegangskaarten die je wilt gebruiken, kijk hier welke entreebewijzen beschikbaar zijn en welke tours je kunt maken.

bosporus