Praag

de mooiste stad ter wereld

Tram in straatbeeld van Praag
Deze trams rijden nog altijd door de stad

Praag de hoofdstad van Tsjechië is de grootste toeristische attractie van Europa. Sfeervolle middeleeuwse kerktorens, machtige kastelen en elegante bruggen en paleizen, de stad heeft het allemaal. Tel daar ook de goedkope overnachtingsmogelijkheden in de vele hotels, de smakelijke keuken en het meeslepende nachtleven bij op en je zult begrijpen waarom Praag zo populair is onder toeristen. Alle bijzonderheden zijn per voet te bereiken en anders is een ritje met de vele trams aan te raden.

Praag ligt aan de oevers van de rivier de Moldau, de vele bijzondere huizen, paleizen en torens bepalen het stadsbeeld en het historische centrum is een mooi voorbeeld van middeleeuwse stedenbouw. De Praagse architectonische bouwwerken stammen uit de gotische periode (14e en 15e eeuw), met veel barokke invloeden uit de 1e helft van de 18e eeuw en van het opkomende modernisme na het jaar 1900. Wie nu een bezoek brengt aan Praag kan genieten van een zeer goed onderhouden historische stad met vele bezienswaardigheden.

In het centrum van de stad is het hoofdzakelijk voetgangersgebied, overal zijn gezellige terrassen waar je een bonte menigte toeristen ziet langslopen die de prachtige gekleurde gevels van de eeuwen oude huizen bewonderen. Je struikelt bijna over de kleine winkeltjes en boetiekjes, ga vooral naar de oude winkelstraatjes tussen het Oudestadsplein en de Karelsbrug.

Praag ontdekken

 1. Vergelijk de prijzen van de hotels en ontdek in welke periode de beste aanbiedingen zijn
 2. Voordelige vliegtickets om op een snelle en goedkope manier in Praag te komen
 3. Compleet verzorgde stedentrips naar hoofdstad van Tsjechië zijn absoluut niet duur

Wanneer je een paar dagen in Praag bent en zoveel mogelijk van de stad wil zien, zijn er een aantal hoogtepunten die je zeker niet mag overslaan. Het startpunt van de tour is de Karlsbrug waar het wemelt van de toeristen, maar dat maakt het allemaal erg gezellig, vervolgens loopt u door de smalle straatjes naar Staré Mesto, het oude centrum. Neem nadat u voldoende indrukken heeft opgedaan de tram naar de Praagse Burcht en bekijk alle pracht en praal. De volgende dag kunt u Josefov bezoeken de oude Joodse wijk met prachtige synagogen en de beroemde joodse begraafplaats. Vergeet niet om tijdens uw bezoek af en toe uit te rusten en in een authentieke pivnice en te genieten van een biertje, de nationale drank van de Tsjechen.

Vlak bij het Oudestadsplein vindt u het wereldberoemde Astronomisch uurwerk waar de mensen zich elk uur verzamelen om de bewegende poppen te aanschouwen. Maar Praag is meer, zo zijn de Týnkerk, het klooster van Strahov en Vyšehrad attracties waar de mensen graag naar toe gaan. Maar ook de Petřín-heuvel, de levendige wijk Malá Strana dat aan de linkeroever van de rivier Moldau ligt en het gigantische Wenceslausplein mag u zeker niet overslaan. Heb je weinig tijd dan is misschien de Praag in één dag - Sightseeingtour een idee.

Astronomisch uurwerk
Astronomisch uurwerk en Týnkerk op het Oudestadsplein

Praag is beroemd om de meer dan 500 torentjes, het lijkt wel een plaatje uit een sprookjesboek vol prachtige architectuur, cultuur en historie. De stad is nauwelijks aangetast door oorlogsgeweld, er is dan ook heel weinig nieuwbouw. De oude binnenstad is een doolhof van kleine straatjes en mooie levendige pleinen, sla tijdens je verblijf het "Gouden Straatje" niet over, dit straatje dat net onder de wandelpaden van de kasteelmuur ligt, bestaat helemaal uit 17e eeuwse huisjes die dicht tegen elkaar zijn gebouwd en dankt haar naam aan de goudsmeden die hier hun ambt uit oefenden.

Winkelen in Praag

Je kunt niet om de talloze souvenirwinkeltjes in het centrum van de Oude Stad heen. Vooral in de wirwar van straatjes tussen het Oudestadsplein en de Karelsbrug wordt je letterlijk overdonderd door mensen die je Boheems glaswerk, toeristische t-shirts, petten en soortgelijke willen verkopen. Houd er rekening mee dat deze artikelen massaal in fabrieken geproduceerd worden en je dus flink kunt afdingen. Wil je juist wel veel geld uitgeven, dan kun je terecht in de Pařížská, de straat die op de noordzijde van het plein uitkomt. Hier vind je luxueuze kledingmerken, lederwaren en juweliers.

Meer traditioneel en ook wat goedkoper winkelen is het rond het Wenceslausplein in de Nieuwe Stad. Je vind hier Tsjechische winkels en internationale merken zij aan zij, terwijl er ook zeer bijzonder winkels gevestigd zijn zoals de chocoladewinkel van Lindt. In de Na Příkopě, een voetgangerszone ten noordoosten van het plein waar je enkele overdekte winkelcentra aantreft, is het eveneens erg prettig winkelen. Aan het andere einde van de Na Příkopě ligt vervolgens het Plein van de Republiek. Hier vind je Palladium, een van de grootste overdekte winkelcentra van heel Tsjechië dat onderdak biedt aan ruim 200 winkels en restaurants. Rond het plein zijn nog enkele kleinere winkelcentra gevestigd, zoals Kotva er meteen tegenover. Wat prijs en aanbod betreft zijn de winkels vergelijkbaar met die aan het Wenceslausplein.

Uitgaansleven

Het nachtleven van Praag is al even bekend, of misschien is berucht een beter woord, als de sprookjesachtige toeristische bezienswaardigheden van de stad. De duizenden toeristen die de stad bezoeken willen ook in de late uurtjes genieten van het vertier in de stad. Tsjechië kent namelijk de hoogste gemiddelde alcoholconsumptie ter wereld en dat laat zich vertalen in een bijna oneindig aanbod van bars, kroegen en cafés.

uit eten

Waar het overdag attracties zoals de Týnkerk en het Astronomisch uurwerk van Praag zijn die de aandacht trekken, verandert het Oude Centrum van de stad na zonsondergang in een waar uitgaansparadijs. In bijna alle straten die uitkomen op het Oudestadsplein zul je talloze bars, cafés en nachtclubs aantreffen. Doordat de meeste hotels zich ook hier bevinden en het clientèle vooral uit toeristen bestaat, liggen de prijzen er echter ook wat hoger dan elders in de stad. Zoek je liever een wat rustigere omgeving om uit te gaan, dan kan het geen kwaad de rivier eens over te steken naar Malá Strana. Dit is het deel van Praag waar de nationale overheid gevestigd is, waardoor de prijzen er zeker niet onderdoen voor die in de Oude Stad. Verwacht hier echter wel rustigere en meer stijlvolle cafés. Doordat er ook erg veel goede restaurants te vinden zijn kun je hier moeiteloos de gehele avond doorbrengen.

Zoek je lagere prijzen maar wel een prima sfeer, kijk dan tenslotte eens in Žižkov ten oosten van het centrum. Het is de studentenbuurt van Praag waar ook heel wat expats gevestigd zijn. Het uitgaansleven kent er een een energiek en internationaal karakter. Behalve aangename cafés zul je hier prima nachtclubs aantreffen. Doordat er ook nog eens veel betaalbare restaurants gevestigd zijn is het zeer geschikt voor als je eens in een minder toeristische deel van Praag wilt uitgaan.

Voor het eerst naar Praag?

Heb je plannen om binnenkort af te reizen dan is het handig om je een beetje in te lezen, er zijn tal van reisgidsen over Praag te krijgen met handige tips, leuke adressen, highlights en nog veel meer. De ene gids is nog gedetaileerder dan de ander en voorzien van uitneembare plattegronden, foto's, illustraties en vele andere praktische zaken.

stedenreis Praag

Praag is een geweldige stad om te bezoeken, wie tijdens de stedentrip voordelig wil overnachten heeft keuze uit zeer betaalbare hotels in verschillende klassen. Je boekt al een kamer in een middenklasse hotel voor minder dan je gewend bent in andere steden. Let op de hotel aanbiedingen die er altijd zijn, zeker buiten het hoofdseizoen. Naast voordelige en gezellige hotels, zijn er ook luxe hotels om volop te genieten.

De prijzen voor een 4 of 5 daagse stedentrip vallen enorm mee, er is altijd wel een mooie aanbieding te scoren.

Je moet eigenlijk een paar dagen uittrekken voor een trip naar Praag en keuzes maken in wat je gaat zien. Wij raden je aan om niet alle de hoogtepunten te bezoeken maar ook sfeer te proeven. Een beetje voorbereiding kan zeker geen kwaad, als je gewoon wat gaat rondlopen heb je kans dat je trekpleisters mist en heb je daar later misschien wel spijt van. Om veel te zien is een hop-on hop-off tour door Praag aan te bevelen.

Het Dansende Huis
Het Dansende Huis aan Moldau vlak bij de Jirásküv-brug

Een van de meest sensationele moderne gebouwen in Praag is het Dansende Huis, je kunt er vanuit het centrum gemakkelijk naar toe wandelen, het staat op een mooie plek aan de rivier vlak bij de Jirásküv-brug. De Canadese architect Frank Gehry ontwierp het gebouw en gebruikte daarbij het nu zo beroemde golvende lijnenspel. Het gebouw werd al snel het dansende huis genoemd. Hoewel niet iedereen de schoonheid van het ontwerp kon waarderen is er nu niemand meer in Praag te vinden die niet blij is met deze nieuwe bezienswaardigheid.

Praag City Pass

De Praag City Pass geeft gratis toegang zonder wachtrij tot de populairste bezienswaardigheden. Je hoeft je niet te haasten en kunt in een rustig tempo alles te bekijken, bijkomend voordeel is dat je een gratis stadstour met een luxe touringcar krijgt en een uur durende boottocht over de Moldau.

De City Pass geeft toegang tot:

 1. De beste locaties in de Praagse burcht
 2. Joods Museum
 3. Oude Joodse begraafplaats
 4. Het gouden straatje met de Dalibortoren
 5. Sint-Vituskathedraal
 6. Spaanse Synagoge

Praag is een stad vol cultuur en prachtige architectuur, schitterende middeleeuwse torens, kastelen en elegante bruggen, de stad heeft het allemaal.

Wat is er allemaal te doen

Wie de Stad Praag bezoekt wil natuurlijk niets overslaan van al het moois wat er te zien en te beleven valt. Wij hebben de belangrijkste attracties op een rij gezet die je in ieder geval niet mag missen. Geniet van al het moois dat je in korte tijd tot je zal nemen. Uitrusten en bijkomen van alle indrukken doe je het beste op de vele terrassen of in een pivnice, een Praagse kroeg waar je een goed glas bier kunt drinken samen met de stamgasten.

Karlsbrug
De middeleeuwse Karelsbrug behoort met haar gotische torens en sinistere maar toch sierlijke standbeelden tot de meest gefotografeerde attracties van Praag. Gebouwd over de beroemde rivier de Moldau, verbindt deze brug de Oude Stad aan de oostelijke oever met de minstens zo schilderachtige wijk Malá Strana aan de westelijke oever. Tegenwoordig is de brug alleen voor voetgangers toegankelijk en geeft het een sfeervol uitzicht op de iets boven de stad gelegen Praagse burcht. Op de brug vindt u allerlei kunstenaars die hun waar proberen te slijten aan toeristen.

dinercruise op de Moldau
Dinercruise op de Moldau met uitzicht op de burcht en Karelsbrug.

In tegenstelling tot de meeste Praagse bouwwerken, is het tijdstip dat met de constructie van de Karelsbrug begonnen werd tot op de minuut bekend. Het was namelijk op 9 juli 1357 dat Karel IV, koning van Bohemen en keizer van het Heilige Roomse Rijk, hier om precies 5:31 's ochtends de eerste steen legde. Het feit dat dit tijdstip een palindroom vormt (1357-9-7-5:31) was volgens keizer Karel een garantie dat de brug extra sterk zou worden. Bijgeloof of niet, de brug staat meer dan zes eeuwen later nog altijd fier overeind.

Wie vandaag de dag de Karelsbrug bezoekt zal allereerst de sprookjesachtige torens opvallen, waarbij vooral die aan de oostzijde tegen de achtergrond van het pittoreske oude Praag erg indrukwekkend is. De toren is voor toeristen toegankelijk en biedt een goed uitzicht over de stad. Aan de westelijke oever bij Malá Strana staan twee torens, waarvan de linkertoren een overblijfsel is van een nog oudere, niet meer bestaande brug. Verder zijn het de dertig bijzonder fraaie standbeelden die de aandacht rekken. Het bekendste is dat van Johannes Nepomucenus. Toen deze Praagse priester in 1393 niet wilde vertellen wat de koningin hem in vertrouwen had opgebiecht, werd de koning zo kwaad dat hij hem van de brug liet gooien.

Oude stadsplein
Er is geen plein in Tsjechië, of misschien wel heel Centraal-Europa, waar de bezienswaardigheden zo voor het oprapen liggen als het Oudestadsplein van Praag. Gelegen zoals de naam doet vermoeden midden het oudste deel van de stad, is de omgeving bezaaid met pittoreske gevels en kerktorens. De ontelbare restaurants, leuke terrassen en winkeltjes in de nauwe, kronkelende straatjes die op het historische plein uitkomen benadrukken verder dat dit het absolute toeristische centrum van Praag is. Neem rustig de tijd om alles eens goed in je op te nemen en geniet van alle pracht en praal.

De twee meest gefotografeerde gebouwen aan het Oudestadsplein zijn de tegenover elkaar staande Týnkerk en het het Oudestadraadhuis, beide gegoten in een sprookjesachtige, gotische stijl. Waar de tussen andere middeleeuwse gebouwen ingeklemde Týnkerk tot de verbeelding spreekt door de prachtige torens, is bij het Oudestadraadhuis het wonderbaarlijke astronomische uurwerk de grote blikvanger. Ter aanvulling op deze gotische glorie is een groot aantal gebouwen rond het plein voorzien van barokke en rococo façades, zoals het statige Goltz-Kinsky-paleis en de Sint-Nicolaaskerk (niet te verwarren met de kerk met dezelfde naam in Malá Strana). De oude, smalle straten rondom het plein staan verder vol met nog veel meer bijzonder kleurrijke en fraaie huizen.

Het Oudestadsplein is daarnaast ook vooral erg historisch. Zo is midden op het plein het monument ter ere van Johannes Hus te vinden, een belangrijke tot de brandstapel veroordeelde voorloper van de Protestantse Reformatie. Het monument is in tegenstelling tot wat veel mensen aannemen geen standbeeld van Hus zelf, maar van protestantse Tsjechen die enkele eeuwen later op de vlucht zijn. De 27 witte kruizen op het plein vormen een andere herinnering aan protestante martelaren die hier tijdens de Dertigjarige Oorlog onthoofd werden. Ook in de moderne tijd was het plein daarnaast van belang. De latere Tsjechische dictator Klement Gottwald riep hier na een staatsgreep in 1948 bijvoorbeeld de communistische overwinning uit. Het Oudestadsplein is door de centrale ligging eenvoudig te bereiken. Hier vind je rondleidingen en tickets om het oudestadsplein (Staromestske namesti) beter te leren kennen.

Praagse burcht
De Praagse burcht, gelegen op een heuvel hoog boven de rivier, is meer dan duizend jaar oud en de grootste toeristische trekpleister van Tsjechië. Eens de woonplaats van de koningen en ridders van Bohemen, doet het enorme bouwwerk tegenwoordig dienst als museum en is het eveneens de zetel van de Tsjechische president. Binnen de kasteelmuren vind je kleine paleizen, historische kerken en uitstekende exhibities. Als toerist kun je je er moeiteloos uren vermaken.

De Praagse burcht bestaat uit verschillende door de eeuwen heen toegevoegde delen, waarvan de kerken het meest in het oog springen. De Sint-Vituskathedraal, die met haar drie hoge torens ver boven de muren van het kasteel uitsteekt, is de belangrijkste en meest bezochte. Ooit begonnen door keizer Karel IV (ook verantwoordelijk voor de Karelsbrug) in 1344, werd er nog tot in de twintigste eeuw aan deze enorme kathedraal gewerkt. Het prachtige gotische exterieur, de indrukwekkende mozaïeken en de stijlvolle glas-in-lood ramen vormen een duidelijke afspiegeling van zes eeuwen bouwactiviteit. Ook de kleinere kerken binnen de burcht, zoals de in romaanse stijl opgetrokken Sint-Jorisbasiliek en het aan dezelfde heilige gewijde klooster, verdienen zeker een bezoek.

Daarnaast staan er in het kasteel nog een groot aantal andere gebouwen te wachten om verkend te worden. Zo is er het Oude Koninklijke Paleis compleet met een ontvangsthal, een troonzaal en een prima exhibitie over de geschiedenis van het kasteel. De kunstgalerijen in de voormalige stallen bieden schilderijen uit de renaissance en barok, terwijl de Gouden Straat waar de goudsmeden van de koning zich ophielden ook niet gemist mag worden. Net buiten de kasteelmuren tenslotte, is het mogelijk te genieten van de eeuwenoude kasteeltuinen en aangename wijngaarden.

Týnkerk

aan het romantische Oudestadsplein gelegen Týnkerk
De prachtige middeleeuwse Týnkerk
De prachtige laatgotische, aan het romantische Oudestadsplein gelegen Týnkerk is een van de meest herkenbare toeristische trekpleisters van Praag. Het is vooral het ruige, maar door de twee spitse torens en vele kapitelen toch sprookjesachtige aanzien dat het een grote blikvanger maakt. De kerk stamt uit de late middeleeuwen, een tijd dat Praag tot de grootste en rijkste steden van Europa behoorde.

De Týnkerk werd oorspronkelijk gebouwd voor buitenlandse handelaren die tijdens de middeleeuwen regelmatig bijeenkwamen in het aangrenzende binnenhof van Týn. De laatgotische stijl is overduidelijk beïnvloed door de architecten Matthias van Arras en Peter Parler, die verantwoordelijk waren geweest voor de Sint-Vituskathedraal in de Praagse burcht. Zo worden de sombere en donkere stenen aangevuld met twee 80 meter hoge torens, waarbij de torens zelf weer voorzien zijn van talloze kleinere torenspitsen. Aan de noordzijde is verder een schitterend reliëf te bewonderen dat de kruisiging van Christus uitbeeldt. Doordat de kerk verder letterlijk ligt ingeklemd tussen middeleeuwse huizen, heeft het geheel een onmiskenbaar pittoreske uitstraling.

Behalve het gotische exterieur kent de Týnkerk ook talrijke toevoegingen van latere datum. Zo bevindt zich tussen de twee torens in een gouden afbeelding van de maagd Maria uit het begin van de zeventiende eeuw. Binnenin kenmerkt de kerk zich vooral door de barokke stijl die werd aangebracht na een brand in 1679. Erg de moeite van het bekijken waard uit deze tijd is het door Karel Škréta beschilderde altaar, terwijl het pijporgel het oudste van heel Praag is. De kerk is tenslotte ook de laatste rustplaats van een aantal historische personen, waarbij het graf van Tycho Brahe uit 1601 het bekendst is. Deze Deense astronoom werkte in Praag voor keizer Rudolf II, maar stierf vroegtijdig nadat zijn blaas knapte tijdens een groot drinkgelag.

Malá Strana
Malá Strana aan de linkeroever van de rivier Moldau is een sierlijke, bijna volledig in barokke stijl opgetrokken stadswijk van Praag. Het ligt ingeklemd tussen het water, de Praagse burcht en de Petřín-heuvel, en hoewel veel gebouwen in gebruik zijn door de nationale overheid is er voor toeristen toch meer dan genoeg te zien en te doen. Malá Strana is verbonden met de Oude Stad van Praag via de Karelsbrug. De wijk wordt dagelijks door duizenden toeristen bezocht die zich tegoed doen in de vele leuke winkeltjes en de terrassen bevolken.

Malá Strana
Malá Strana aan de linkeroever van de rivier Moldau

Ooit begonnen als een aantal dorpjes aan de voet van de Praagse burcht, groeide Malá Strana in de middeleeuwen uit tot een belangrijk deel van de stad. Het waren vooral door de koning uitgenodigde Duitse en Italiaanse handelaren die zich hier kwamen vestigen. Hierdoor vormde deze Kleine Zijde, zoals de wijk letterlijk vertaald kan worden, een groot contrast met de andere zijde van de Moldau waar de Tsjechische bevolking woonde. Ook in bouwstijl is er een groot verschil, want Malá Strana bestaat vrijwel volledig uit barokke huizen, paleizen en kerken. Dit is echter een gevolg van een verwoestende brand in 1541 waarna de wijk opnieuw werd opgebouwd.

Het centrum van Malá Strana wordt gevormd door het stadsplein, Malostranské náměstí. Hieraan bevindt zich ook meteen het mooiste gebouw van de hele wijk: de Sint-Nicolaaskerk (niet te verwarren met de kerk met dezelfde naam aan het Oudestadsplein). Deze bijzonder elegante kerk met een 75 meter hoge koepel en veel marmer en fresco's geldt als het hoogtepunt van de Praagse barok. Een andere bezienswaardige attracties is de Maria de Victoriakerk, welke bekend is om het middeleeuwse en door de paus gezegende beeld van Jezus als kind. Verder zijn er ook genoeg niet-religieuze bouwwerken in Malá Strana te zien, waaronder enkele zeer stijlvolle paleizen. Het bekendst is waarschijnlijk het Wallensteinpaleis, hier in de zeventiende eeuw gebouwd door de graaf van Mecklenburg. Het gebouw zelf is tegenwoordig in gebruik door de Tsjechische Senaat en voor het publiek gesloten, maar de sierlijke Franse tuinen zijn vrij toegankelijk.

De joodse wijk Josefov
De joodse wijk Josefov is bijna zo oud en melancholisch als Praag zelf en biedt veel historische bezienswaardigheden per vierkante kilometer. Vooral de mysterieuze synagoges en de enigszins beangstigende begraafplaats, welke beide gelden als de oudste nog bestaande van Europa, trekken elke dag opnieuw talloze bezoekers. Doordat de wijk ook nog eens op loopafstand ligt van het Oudestadsplein en hier een belangrijk deel van de Praagse geschiedenis ligt is er geen goede reden te bedenken om Josefov niet te bezoeken.

Joodse begraafplaats
Oude Joodse Begraafplaats

De toeristische kern van Josefov wordt gevormd door het Joods Museum. Behalve enkele synagoges omvat dit omvangrijke museum fascinerende kunstgalerijen, een bibliotheek met oude manuscripten en exhibities over de geschiedenis van de joden in Praag. Bij elkaar is het misschien teveel om allemaal in één keer te bekijken, maar er is in ieder geval voor ieder type toerist wel wat te zien. Het hoogtepunt van het museum is zonder meer de Oude Joodse Begraafplaats. Slechts een hectare groot, zijn het hier de meer dan 12.000 erg dicht op elkaar staande grafstenen die een duistere, geheimzinnige sfeer scheppen. De begraafplaats was in gebruik vanaf de middeleeuwen tot 1786 en is de oudste nog bestaande joodse begraafplaats van Europa. Van de synagoges die tot het museum behoren, is de in een prachtige Moorse stijl gebouwde Spaanse Synagoge een bezoek het meeste waard.

Afgezien van het museum (maar inbegrepen in het combinatieticket) zijn er nog een aantal andere bezienswaardigheden in Josefov die je niet mag missen. Zo is er de gotische Oudnieuwe Synagoge uit de dertiende eeuw, tevens de oudste nog in gebruik zijnde synagoge van Europa. Het Joods Raadhuis uit de zestiende eeuw met een later toegevoegd rococo exterieur trekt ook veel bekijks, terwijl de even oude Hoge Synagoge bijzonder is omdat deze op de eerste verdieping van het pand te vinden is. Ook gelegen in Josefov tenslotte is het geboortehuis van Franz Kafka, een van de meest invloedrijke schrijvers van de twintigste eeuw.

Wenceslasplein
Het Wenceslausplein in de Nieuwe Stad van Praag biedt behalve bekendheid om de rol die het speelde tijdens de communistische jaren, ook uitstekende mogelijkheden om te winkelen. Veel toeristen zullen het echter ook kennen doordat hun hotel aan of erg dicht in de buurt van het plein gevestigd is. Tevens vormt het 750 meter lange Wenceslausplein het belangrijkste verkeersknooppunt in het openbaar vervoer van Praag; de drie metrolijnen van de stad komen hier namelijk samen wat een constante stoom van mensen geeft die hun weg zoeken op het enorme plein.

De benaming van de Nieuwe Stad van Praag is enigszins misleidend. Dit stadsdeel waar het Wenceslausplein het centrum van vormt is nieuwer in verhouding tot bijvoorbeeld het Oudestadsplein, maar stamt zelf ook uit de middeleeuwen toen het dienst deed als paardenmarkt. In meer recente eeuwen heeft het deze commerciële functie behouden, waardoor het er vandaag de dag vooral goed winkelen is. Zo vind je hier grote, statige warenhuizen, maar ook vestigingen van bekende kledingmerken. Enkele bijzondere voorbeelden zijn de overheerlijke chocoladewinkel van Lindt en de schoenenwinkel van Bata. Verder zijn er aan het plein ook hotels uit het begin van de twintigste eeuw gelegen, zoals het gele en opvallende Grand Hotel Evropa.

Behalve commercieel is het Wenceslausplein ook cultureel en historisch een zwaargewicht. Zo staat hier het grote ruiterstandbeeld van hertog Wenceslaus zelf, meer dan duizend jaar geleden de hertog van Bohemen en eveneens beschermheilige van Tsjechië. Achter het standbeeld, aan het zuidoostelijke uiteinde van het plein, staat het enorme Nationaal Museum. Dit is het belangrijkste museum van het land met uitgebreide collecties over de prehistorie, archeologie, etnografie en munten. Slechts zichtbaar in de vorm van enkele gedenktekens, speelde het plein tenslotte ook een rol in de tweede helft van de twintigste eeuw. Het was namelijk hier dat Jan Palach zich in 1969 als eerste van tien Tsjechen in brand stak in protest tegen het harde communistische regime. Tevens was het op dit plein dat twintig jaar daarna de val van het communisme op grote schaal gevierd werd.

Petřín heuvel met de uitkijktoren
Behalve een geweldig uitzicht over de stad, biedt de 327 meter hoge Petřín-heuvel in Praag ook een groot aantal kleinere toeristische attracties die allemaal een bezoek verdienen. Denk bijvoorbeeld aan een oud klooster, een kerk en een middeleeuwse verdedigingsmuur, maar ook aan een observatorium en een uitkijktoren. Daarnaast is het bovenal een erg aangenaam park met veel groen. Dat maakt het ideaal om het soms drukke verkeer en de grote hoeveelheden toeristen van Praag even te ontvluchten.

Petrin heuvel met de uitkijktoren
In de negentiende eeuw gebouwde uitkijktoren

Van de bezienswaardigheden die je op de Petřín-heuvel te wachten staan, is de aan het eind van de negentiende eeuw gebouwde uitkijktoren het meest populair. Vanaf deze 64 meter hoge stalen constructie heb je namelijk een prachtig uitzicht op de Praagse burcht en de wijk Malá Strana. Ook de oude stad aan de andere kant van de rivier is goed zichtbaar. Verder is er het observatorium uit de jaren 1920 met een klein museum.

Veel oudere en pittoreskere attracties zijn de kerk van Sint-Laurentius en het klooster van Strahov, voor hen die maar niet genoeg kunnen krijgen van het middeleeuwse Praag. De Hongermuur gaat ook terug tot deze tijd. Deze verdedigingsmuur met gekartelde (en in de volksmond hongerige) tanden werd hier in de veertiende eeuw in opdracht van keizer Karel IV gebouwd, dezelfde keizer die verantwoordelijk was voor de Karelsbrug. Het monument ter ere van de slachtoffers van het communisme aan de voet van de heuvel tenslotte, is ook zeker een plaats om even bij stil te staan.

Strahovklooster
Het bijna 900 jaar oude, bovenop de Petřín-heuvel gebouwde klooster van Strahov behoort tot de topattracties van de Tsjechische hoofdstad. Gesticht en nog altijd in handen van de orde der premonstratenzers, zijn het vooral de prachtige zalen van de bibliotheek die toeristen zullen bekoren de duizenden boeken die van onschatbare waarde zijn, laten een overweldigende indruk achter. Door de bosrijke tuinen is het klooster verder niet alleen ideaal om je terug te wanen in de middeleeuwen, maar ook prima geschikt om de drukte van de stad even te ontvluchten.

bibliotheek Strahovklooster
Bibliotheek Strahovklooster

Het klooster van Strahov werd in 1149 gesticht door Duitse monniken van de orde der premonstratenzers die zich op uitnodiging van de bisschop van Olomouc in Praag hadden gevestigd. Hoewel het klooster bescheiden begon net buiten de toenmalige stadsgrenzen, groeide het in latere eeuwen snel uit tot een van de belangrijkste kloosters van de gehele orde. Vooral in de zeventiende en achttiende eeuw volgden flinke uitbreidingen en werd zelfs het lichaam van de oprichter van de premonstratenzers, de heilige Sint-Norbertus, vanuit Duitsland overgebracht naar het klooster van Strahov. Zijn graftombe is er tegenwoordig nog altijd te bezichtigen.

Voor de meeste toeristen zullen het echter de sfeervolle kloostergangen en hallen zijn die het klooster een bezoek waard maken. Een deel hiervan stamt nog altijd uit de middeleeuwen, maar de barokke toevoegingen waaronder de stijlvolle basiliek zijn zeker niet minder fotogeniek. Het absolute hoogtepunt is de bibliotheek. Niet alleen worden hier tienduizenden zeer oude en zeldzame boeken bewaard, maar ook gelden het stukadoorswerk van de Theologische Zaal en het houtsnijwerk van de Filosofische Zaal als grote meesterwerken van hun tijd.

De burcht van Vyšehrad
Hoewel minder bekend dan de Praagse burcht, behoort het oude fort Vyšehrad iets zuidelijker langs de rivier toch tot de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad Praag. Met oude kerken, graven, toegangspoorten en verdedigingswerken is namelijk er genoeg te zien om een heel dagdeel mee op te vullen. Vyšehrad is vooral erg geschikt voor hen die meer over de rijke geschiedenis van Praag en Tsjechië willen leren. Maar ook voor het prachtige uitzicht over de stad en de rivier de Moldau is een bezoek aan Vyšehrad absoluut te moeite waard.

De burcht van Vyšehrad
De burcht van Vyšehrad

De oorsprong van Vyšehrad gaat meer dan duizend jaar terug, toen het door de dynastie van de Přemysliden gebouwd werd als tweede burcht langs de rivier de Moldau. Tijdens de middeleeuwen boden de twee schuin tegenover elkaar gelegen kastelen, dus de Praagse burcht en Vyšehrad, af en toe onderdak aan elkaar bestrijdende facties binnen de familie. De koningszetel bleef uiteindelijk in de Praagse burcht staan en Vyšehrad raakte daarop in verval. Nadat Praag in Oostenrijkse handen kwam, kreeg het kasteel vanaf de zeventiende eeuw echter nieuw leven in geblazen als trainingskamp voor het leger.

Veel van wat er vandaag de dag in Vyšehrad te bekijken valt stamt dan ook uit deze Oostenrijkse tijd. Enkele goede voorbeelden zijn de uit de kluiten gewassen, in de voor die tijd kenmerkende barokstijl gebouwde toegangspoorten en massieve verdedigingsmuren. Ook de enorme bastions maken het een typisch fort uit de vroegmoderne tijd. Binnen de muren staat verder de basiliek van Sint-Petrus-en-Paulus, een neogotische reconstructie waarvan vooral de begraafplaats erg fascinerend is. Hier ligt namelijk een groot aantal beroemdheden begraven, waaronder Tsjechische artiesten, componisten, schrijvers en schilders. Toch zijn er tot slot in de burcht van Vyšehrad ook een aantal gebouwen uit de middeleeuwen bewaard gebleven. Zo is de kleine, ronde toren van Sint Martinus uit het begin van de elfde eeuw bijvoorbeeld het oudste nog altijd overeind staande gebouw van Praag.

Theresienstadt

Met een deskundige gids naar het voormalige concentratiekamp
In de Tweede Wereldoorlog werden meer dan 70.000 Joden en andere gevangenen in het concentratiekamp van Theresienstadt (zestig kilometer ten noorden van Praag) ondergebracht onder zeer slechte omstandigheden. Je reist met een bus naar Theresienstadt om rond te wandelen in met een plaatselijke gids, luister naar de angstaanjagende verhalen en feiten uit het tragischse leven van de gevangenen in fort Terezin dat gebruikt werd als doorgangskamp. Meer info over deze trip naar het concentratiekamp van Theresienstadt

De musea van Praag

Als een van de cultureel rijkste hoofdsteden van Europa, spreekt het voor zich dat je in Praag talloze musea zult aantreffen. Behalve bekende attracties zoals de Praagse burcht of de joodse wijk Josefov met musea over die plaatsen zelf, zijn er ook meer dan genoeg fascinerende musea over kunst, historie en wetenschap. In dit artikel vind je er een overzicht van. vooral als je wat langer in Praag verblijft is een museum een welkome afwisseling en steek je er ook nog wat op van zaken die hier van belang zijn.

 1. Het Nationaal Museum van Tsjechië is het grootste en belangrijkste museum van het land. Het is verdeeld over tien door de stad heen verspreide vestigingen met elk hun eigen unieke exhibities. Zo is er bijvoorbeeld het Náprstek Museum over Aziatische, Afrikaanse en Amerikaanse culturen, terwijl je in het Muziekmuseum alles te weten kunt komen over Tsjechische muziek en componisten. De prehistorische, etnografische en archeologische afdelingen zijn, hoewel enigszins stoffig, ook erg vooraanstaand in hun vakgebieden. Voor de bezoeker goed om te weten is dat het hoofdgebouw aan het Wenceslausplein tot 2015 gesloten is voor renovatie. Het grootste deel van de collecties is overgebracht naar het nieuwe gebouw ernaast.
 2. Franz Kafka Museum Hoewel hij schreef in het Duits, is Franz Kafka met afstand de bekendste Tsjechische schrijver en zelfs een van de meest invloedrijke schrijvers van de twintigste eeuw. In dit aan hem gewijde museum vind je behalve alles over het leven van Kafka zelf ook informatie over de locaties in Praag die in zijn verhalen terugkomen.
 3. Nationale Galerij Waar het Nationaal Museum zich vooral richt op wetenschap en historie, staat de Nationale Galerie volledig in het teken van de kunst. Het is de grootste verzameling kunst van Tsjechië en is eveneens verspreid over meerdere vestigingen door de stad heen. De belangrijkste afdelingen zijn die van de middeleeuwse schilderkunst, die van Boheemse werken uit de negentiende eeuw en die van de moderne kunst. Ook is er een afdeling met Aziatische kunst.
 4. Nationaal Technologisch Museum Het Nationaal Technologisch Museum is erg interessant voor hen geïnteresseerd in de oude motoren, auto's en vliegtuigen die hier tentoongesteld worden. Ook is er veel informatie te vinden over technologische uitvindingen uit de communistische tijd. Hoewel het museum minder op een internationaal publiek gericht is vormt dit gezien de aard van de exhibities geen probleem. Je kunt je er dan ook prima enkele uren vermaken.
 5. Museum van het communisme Tegenwoordig mag Tsjechië dan wel een open en democratisch land zijn, maar de donkere dagen van het communisme liggen niet zo heel ver in het verleden. In dit museum leer je alles over het alledaagse leven onder het communistische regime in Tsjechië. Hoewel geen vrolijk museum is het erg aan te raden voor hen geïnteresseerd in de Tsjechische geschiedenis.
 6. Stadsmuseum Dit museum spitst zich vooral toe op de lange en rijke geschiedenis van de stad Praag zelf. Zonder meer de belangrijkste bezienswaardigheid binnen het museum is een enorm gedetailleerd kartonnen schaalmodel van de stad uit het begin van de negentiende eeuw. Het kostte de maker, een medewerker van het Nationaal Museum, meer dan acht jaar om te bouwen.
concertgebouw Rudolfinum

Reizen naar Praag

Zelf naar Praag rijden is de meest voor de hand liggende optie. Hoewel de bezienswaardigheden prima lopend te doen zijn, is een auto namelijk handig voor als je ook uitstapjes buiten de stad wilt maken. Vanuit het noorden en midden van Nederland is de A30 over de grens bij Enschede de snelste route. Volg hierna de A2 via Hannover en ga bij Magdeburg verder over de A14. Vanaf Dresden kun je tenslotte de A17/D8 nemen. Vanuit het zuiden van Nederland is het echter sneller de A3 te nemen via Keulen en Frankfort naar Neurenberg. Vanaf daar kun je vervolgens doorrijden over de A6/D5. In beide gevallen zal de reis ongeveer acht duren.

Vliegen is een snelle en goedkope manier om in Praag te komen. Als je online een voordelige vliegticket bestelt ben je in de meeste gevallen nog geen 100 euro voor een retour kwijt. Vanaf het vliegveld is het daarna mogelijk een taxi of een Airport Express bus te nemen naar het centrum. Een vlucht vanuit Nederland duurt ongeveer anderhalf uur. Zeker wanneer je een korte stedentrip naar Praag gaat maken is vliegen ideaal. De prijzen liggen laag en je bent snel op de plaats van bestemming, voor je het weet zit je aan een glas Tjechisch bier te genieten op een zonnig terras.

Wil je erg comfortabel reizen, dan is de nachttrein tussen Amsterdam en Praag het overwegen waard. Deze zogeheten City Night Line vertrekt dagelijks vroeg in de avond en komt de volgende ochtend aan. In de trein heb je de keuze over verschillende soorten aangename bedden, met het enige nadeel dat het heel wat prijziger is dan een vlucht. Wel ben je niet overdag aan het reizen en ook spaar je een nacht in een hotel uit. Spaar je liever nog wat meer uit dan is het ook mogelijk een zitplaats te nemen, hoewel dit vaak garant staat voor een wat minder goede nachtrust.

Reis voordelig naar Praag

Wanneer je een stedentrip boekt is je reis goed geregeld, je hebt geen omkijken meer naar de reis en je hotel. Je kunt je volledig richten op al het moois wat Praag te bieden heeft. Vaak is een dergelijke gecombineerde reis goedkoper dan wanneer je de onderdelen los zou boeken vooral wanneer je een aanbieding of last minute op de kop weet te tikken. Tui heeft een mooi aanbod stedentrips met goede hotels.

Een goedverzorgde busreis is heel goed betaalbaar. Met de bus reist u vanuit Nederland naar Praag en weer terug, je vertrekt laat in de avond en komen rond de middag aan. Op de terugreis vertrekken de bussen aan het eind van middag en zijn ze 's ochtends vroeg weer in Nederland. Het voordeel ten opzichte van de trein is dat je op meer plaatsen in Nederland kunt opstappen en dat het gezellig is.

Tips en ervaringen

Zijn er gebeurtenissen, attracties, locaties, winkels, eettentjes enz. enz. die je wilt delen met anderen geeft je tips dan aan ons door, je zult er de toekomstige bezoekers van New York een groot plezier mee doen.

 • Theo Theo Mansveld

  Een pivnice is de stamkroeg voor de locale inwoners waar liters pivo worden wegggewerkt, Tsjechen zijn echte bierdrinkers en zijn daar super trots op. Vlak bij het Wenceslasplein vind je U Medviku het oudste bierhuis van Praag.


  Simon Simon de Wit

  Wij bezochten de Pinkasova synagoge, de namen van 77297 Joden die werden gedood tijdens de Holocaust staan op de muren geschreven. Ook de tekeningen van kinderen die in Theresienstad waren ondergebracht maakten diepe indruk. Om de joodse wijk en al zijn bezienswaardigheden goed te bezichtigen heb je zeker een halve dag nodig, om alles te kunnen bekijken en niet overal in de rij te hoeven staan, kan je het beste een combinatieticket kopen.